Auringonpaistetta ja lemmekkyyttä ja hitunen jotain muutakin?

15.03.2015

Olin tehnyt päätöksen, että lauantaina se tapahtuu!
Viikko oli yhtä tuskaa vaikka tiesin, että kohtaaminen sen kanssa on edessä. Se jokin oli mielessä koko ajan ja viikko tuntui liian pitkältä ajalta odottaa. Tosiasiahan on, että se mitä ei saa, on koko ajan mielessä! Aina kun se jokin valtaa mielen, huomaan miten kehoani alkaa tuottaa fyysisiä vastareaktioita.
Lauantai, tänään se tapahtuu. Teen päätöksen, nyt ja sitten onkin jo kiire kotiin. Ajatteluleikki ja kotimatka toimivat esileikkinä tulevalle. Kotiin pääsyn jälkeen on vaikea pidätellä itseä, repäisen takin päältäni ja annan itselleni luvan, vihdoinkin. Se jokin tuottaa ihanan euforisen tunteen, kehoni viestittää, että se haluaa lisää. Sen jonkin jälkeen tulee tyydytetty ja kylläinen olo.
Huh, en olis pystynyt syömään enää yhtään. Polly-pussi on varma valinta, kun haluan tyydyttää makeanhimoani.

Olen nyt pari viikkoa selvittänyt halun perimmäistä olemusta lukiessani Ritva Sandbergin kirjan Mistä halu syntyy - ja miten se säilyy? Kirjassa on mielenkiintoisesti avattu tärkeää ja hyvin monitahoista aihetta. Meillä kaikilla on oma näkemys ja kokemus halusta ja etenkin siitä, miten halumme aktivoituu. Halun heräämisen prosessi on hyvin samankaltainen, puhutaan sitten suklaasta, salmiakista tai seksistä. Pohjaan tämän kirjoitukseni Ritva Sadbergin ajatuksille halusta ja sen synnystä.

Sanotaan, että seksuaalinen halu on yksi alkukantaisista vieteistämme, mikä pohjautuu läheisyyden, hoivaamisen ja lisääntymisen tarpeeseen. Toisaalta seksuaalista halua kuvataan biologisten tekijöiden, kuten hormonien, ohjaamaksi toiminnaksi. Hormoneilla on tärkeä merkitys seksuaalisen halun muodostumisessa ja heräämisessä. Perjantaina oli uutisissa, että kevät saa hormonit hyrräämään. Kyse on uutisen mukaan siitä, että kevään auringonpaiste käynnistää serotoniinin tuotannon aivoissa ja siihen liittyy empatia tunteen kasvaminen ja muiden seurassa on mukava olla. Vieraat ihmiset alkavat helpommin viehättää ja rakastumiselle on otolliset olosuhteet. Valo kiihdyttää myös dopamiinin tuotantoa ja näin mielihyvän kokemukset lisääntyvät. Kevät saa meidät siis oikeasti lemmekkäämmälle tuulelle.
Halu alkaa aisteissa, aivan kun minunkin Polly himoni kasvoi aistien välityksellä, kun aukaisin pussin. Pussista lehahti miellyttävä ja viekoitteleva suklaan tuoksu. Ärsyke sai aikaan aistimuksen, mikä siirtyi aistirataa pitkin aivoihin. Seksuaalisen halun herättämisessä tuoksujen ja kosketuksen kautta heräävät aistimukset ovat merkittäviä. Viipyilevä ja viekoitteleva tuoksu saa pään kääntymään. Kosketuksen kautta ilmaistaan kiintymystä, läheisyyttä, rakkautta sekä seksuaalista halua. Koskettaminen on seksuaalisen halun herättelyssä yksi tärkeimmistä asioista. Miesten ja naisten erogeeniset alueet on tärkeä tunnistaa, koska halumme käynnistyvät eri paikoista.

Kun on tutkittu miehen ja naisen seksuaalisen halun syntyyn vaikuttavia tekijöitä, on huomattu, että naisella eniten vaikuttavat tunto-, haju-, maku- ja kuuloaistimukset. Miehillä näköaistin merkitys on suurempi kuin naisilla. Miehet nauttivat siis silmillä! Halu on meille kaikille hyvin yksilöllinen ominaisuus ja vaihtelee elämäntilanteen ja kumppanin mukaan.
Seksuaalinen halu perustuu siis ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin. Ulkoisten ärsykkeiden lisäksi sisäiset ärsykkeet, kuten fantasiat ovat merkittäviä seksuaalisen halun herättäjiä. Fantasiat ovat erittäin yksityistä aluetta ja niiden jakaminen edellyttää usein syvää luottamusta. Kaikkia fantasioita ei välttämättä jaeta kumppanin kanssa vaan ne ovat omia henkilökohtaisia seksuaalisesti värittäytyneitä mielikuvia, joita käytetään virittäytymiseen. Parisuhteessa voi olla erikseen yhteiset fantasiat, joita voidaan kokeilla sitten käytännössä ja niistä muodostuu oma leikkinsä.
Tässä vaiheessa on syytä kertoa, että viikon odotettu ja himottu Polly - pussin kiihkeä ahmiminen ei johtanut siihen toivottuun loppu tulokseen, missä köllisin tyytyväisenä soffalla ja muistelisin ihanaa jälleentapaamistani Polly - pussin kanssa. Olo on tällä hetkellä enemmänkin kuin lastenkutsujen jäljiltä.... vatsassa vellova ällötys. Tässä kävi siis niin, että menin himo edellä ja unohdin nautinnon.
Seksuaaliseen käyttäytymiseen ja seksuaalifantasioihin liittyvät oleellisesti myös kognitiiviset toiminnot, kuten muisti, ajattelu, havainnot ja oppiminen. Jos esimerkiksi ajatellaan minun Polly-pussin syömiseen liittyvää tilannetta, niin minulla oli ennestään tietoa siitä, millaisia kohtaamisia minulla on Pollyjen kanssa ollut ja miten minulle on käynyt. Samoin tiesin mitä tunteita viikon odottelu minussa herättää ja millaisia tuntemuksia H - hetki minussa laukaisee. Olin myös erittäin tietoinen omasta motivaatiostani ja luonnollisesti motivaatiotasoni oli korkealla. Lisäksi minulla oli jonkinlainen ennakkokäsitys, mitä tuleman pitää. Minulla oli siis käytössä sisäinen malli, mikä ohjasi toimintaani Pollyjen kanssa. Alkuun ajattelin, että nautiskelen hitaasti ja ehkäpä jopa säästän osan Pollyista myöhemmäksi, mutta höpö höpö kaikki meni kerralla ja vauhti jopa kiihtyi loppua kohden. Kuvaamaani hetkeen liittyi melkoinen tieto- ja aistimustulva, mikä näin auki kirjoitettuna vaikuttaa aivan mahdottomalta hallita ja sitä se myös oli :)
Aivan mahdoton tulva se ei kuitenkaan ole vaan se on hallittavissa ja erilaiset viestit ja tuntemukset ovat säädeltävissä, tietoisen läsnäolon kautta. Aivan samalla tavalla tapahtuu myös seksuaalisessa kanssakäymisessä, samat tietoiset prosessit ovat mukana ja ohjaavat toimintaamme. Meillä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa mihin ajatuksiin ja tunteisiin lähdemme mukaan. Hyväksyvällä tietoisella läsnäololla voimme myös säädellä tunteitamme. Etenkin jos negatiiviset tai epävarmat tunteet pyrkivät mieleen, voimme tietoisen läsnäolon keinoin päättää annammeko negatiivisuuden tai epävarmuuden viedä kiihotuksen mennessään. Hyväksyvän tietoisen läsnäolon keinoin antautumalla tilanteeseen nauttimaan, voimme myös oppia kumppanistamme. Voimme oppia ymmärtämään kumppanimme viestejä paremmin, voimme ymmärtää paremmin mistä toinen pitää tai miksi jotkut asiat ovat toiselle hankalampi kohdata.
Ei pidä siis unohtaa mielen roolia halun synnyssä. Mieli ohjaa tunteitamme, ajatuksiamme ja kehomme reaktioita. On tärkeää tiedostaa mistä oma kiihottuminen kumpuaa ja mitkä asiat saavat meidät haluamaan. Mieltä voi lempeästi ohjata oikeaan suuntaan keskittymällä johonkin rauhoittavaan elementtiin tai kohteeseen. Harhailevan mielen voi palauttaa lempeästi keskittymällä hengitykseen ja näin mieli asettuu ja itse pystyy olemaan läsnä tilanteessa.

Lopuksi on syytä kirjoittaa muutama sana siitä, ettei halu synny tyhjästä, seksiä ei ole ellei sitä tee. Seksuaalisuus on hyvin herkkä alue meille kaikille ja parisuhteen toimimattomuus herkästi heijastuu seksuaalisuuteen. Monenlaiset stressi- ja väsymystilat/ elämäntilanteet vaikuttavat niin, että innostus ja kiinnostus intiimiyteen vähenee. Parisuhde voi toimia hyvin vähemmälläkin intiimiydellä, mutta se edellyttää, että se sopii kummallekin osapuolelle.
Odotukset ja tarpeet muuttuvat ajan myötä ja toimivassa parisuhteessa tämä osataan huomioida. Meillä jokaisella on tarve ja halu tulla nähdyksi omana itsenä ja seksin kautta kysytäänkin monia asioita. Olenko riittävän hyvä, hyväksytkö minut silloinkin kun en halua, olenko sinulle arvokas ja tärkeä? Silloin kun parisuhteessa on riittävä turvallisuus, uskalletaan nämä aratkin asiat puhua auki. Jokaisen parisuhteen on itse määriteltävä mikä meille on riittävää intiimiyttä ja luotava oma seksuaalisen kanssakäymisen koodisto. Ei ole missään sanottu, miten tai kuinka usein seksiä tulisi olla.
Lempeä on mahdollista herätellä ja etenkin näin keväällä, kun heräämme talven horroksesta ja olemme valmiiksi lemmekkäämpiä, tunteita voi ravistella erilaisten parisuhdeharjoitusten kautta. Näistä iloisista harjoituksista ja leikeistä voimme keskustella tarkemmin neuvonta- tai terapiavastaanotolla. On ollut jännä huomata, että kun mainitsen näistä erilaisista harjoituksista tai leikeistä, osa ihmisistä jähmettyy ja katsoo oudosti, että leikkimäänkö tässä pitäisi ryhtyä vakavan asian kanssa? Valitettavaa on, että kun pulmia seksuaalisuudessa ilmenee, seksistäkin tulee yksi suoritus muiden joukossa ja suorituspaineet puolestaan taas lisäävät ongelmia. Tämä on taas yksi kirjoittamisen arvoinen asia ja tähän palaan myöhemmin. Nyt kuitenkin
Omannäköistä lemmekästä kevätpäivää :)